Menu / szukaj

Kuchnia polska – Podlasie

Podlasie to miejsce, w którym od setek lat żyją wspólnie i obok siebie Polacy, Białorusini, Żydzi, Tatarzy, Karaimowie. Przeplatają się religie katolicka, prawosławna, islam, żydowska i karaimska. Ma to wpływ na potrawy, które często podobne znane są pod różnymi nazwami w różnych kulturach. I tak: podlaska babka ziemniaczana to nic innego jak żydowski kugel. Podlaskie potrawy kuchni regionalnej jakie próbowaliśmy to: kiszka ziemniaczana z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem, Kartacze, chłodnik podlaski i oczywiście podlaski sękacz. Z kuchni żydowskiej: cymes, kugel, rugelachy ( rogaliki żydowskie) no i oczywiście gęsie pipki. Z kuchni tatarskiej: manty na słodko z sosem malinowym i jogurtem. Był też pyszny chrupiący chleb wiejski. A i jeszcze nasza coca cola czyli kwas chlebowy i podpiwek.